Prešovská FNsP pripravuje pracovisko pre študentov dentálnej hygieny

19.09.2005 Prešov

Prešov 19. septembra (TASR) - Fakulta zdravotníctva pri Prešovskej univerzite privíta v tomto školskom roku ako jediná na Slovensku zhruba 30 študentov v nov...
Prešov 19. septembra (TASR) - Fakulta zdravotníctva pri Prešovskej univerzite privíta v tomto školskom roku ako jediná na Slovensku zhruba 30 študentov v novoakreditovanom odbore dentálna hygiena.

Praktickú výučbu poslucháčom nového odboru poskytne Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove, ktorá im chce zabezpečiť dôstojné podmienky na výučbu. V týchto dňoch ukončuje rekonštrukciu priestorov chirurgického monobloku, ktoré si vyžiadajú asi 6,5 milióna korún.
\"Dentálna hygiena je obor, ktorý všade v kultúrnom svete beží naplno, u nás to doteraz bolo dosť zaznávané s tým, že ide o prakticky odstraňovanie nánosov medzi ďasnom a zubami, tzv. zubný kameň alebo iné mäkké povlaky. Takže vlastne to je všetko prevencia k tomu, aby chrup bol čistý, krásny, zdravý, aby sa zuby nekazili. Táto študijná záležitosť má veľkú perspektívu, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ FNsP Peter Biroš. Dodal, že vo svete je normálnou a bežnou záležitosťou, že pred výplňou, či protetickou náhradou zuba, musí prejsť pacient rukami dentálneho hygienika, ktorý zabezpečí zdravé tkanivo tak, aby mohlo prijať náhradu. \"Je to neoddeliteľná súčasť ošetrenia chrupu, \" konštatoval Biroš.
V novom pracovisku budú mať študenti dentálnej hygieny k dispozícii štyri kreslá a ďalšiu špičkovú digitálnu videotechniku, aby sa mohli zdokonaľovať v študovanom odbore.
Ide o prvý ročník nového študijného odboru. Jeho absolventi ukončia štúdium dentálnej hygieny po troch rokoch s titulom bakalár.
 

Vyberte región